principes

Door Marjolein Ligtenberg-Essers, wo, 31 jan 2018, in categorie Blog

Voordat we kinderen kregen hadden Willem en ik al perfecte ideeën over hoe we onze kinderen zouden gaan opvoeden. Als we wel eens bij families kwamen waar al kindjes waren konden we altijd precies opnoemen welke dingen we wel en niet zouden gaan doen en stiekem vonden we onszelf daar dan ook wel heel goed in. Ik durf ze bijna niet op te noemen, maar enkele zaken waar we van overtuigd waren dat we zouden gaan doen waren dat onze kinderen natuurlijk alleen maar zouden spelen met houten speelgoed, geen tablet of schermpjes tot een jaar of vier en zeker niet verwennen!

Nou bleek het krijgen van kinderen voor ons al niet zo simpel als we ons bedacht hebben, maar dat opvoeden! Veel van onze vooropgestelde principes sneuvelden met de komst van Ruben. Natuurlijk, we hadden ons uitstekend voorbereid en gewapend. Het houten speelgoed was in huis, en al onze principes ook nog steeds. Totdat bleek dat Ruben toch niet zo geboeid was door onze houten trein, boerderij met dieren, blokken en zeer politiek correcte ringentorens. Nee… hij reageerde geweldig op speelgoed met geluid, heel veel geluid. En lampjes… heel veel lampjes. Alles waar een liedje uitkwam zorgde voor de enthousiaste reactie die we hadden gehoopt bij de boerderijdieren, maar ja, die konden echt niet zo mooi zingen. En toen was het hek van de dam.

Aangezien Ruben zijn interesse in dingen niet zo heel snel veranderd vindt hij heel veel speelgoed wat hij al jaren heeft nog steeds heel erg leuk, met als gevolg dat er met verjaardagen of feestdagen toch weer een zelfde soort V-tech speelgoed bij kwam. Ik denk dat we inmiddels grootaandeelhouders genoemd mogen worden van het Toet-Toet auto assortiment. En wist je dat er ook puzzels zijn die geluid maken als je het vormpje op de goede plek legt? Geweldige stimulans om te leren puzzelen! Net als boekjes met geluid, zingende knuffels, flikkerende stuiterballen, filmpjes, muziekspelende stofzuigers en bezems. Alles helpt bij het willen ontdekken van nieuw speelgoed, alsof het muziekje nodig is om zijn motivatie aan te zetten. Je kan je dus voorstellen dat ons huis inmiddels een tweede V-Tech museum is en vaak hoor ik alle (super irritante) geluiden niet meer. Zien dat het een reactie uitlokt die er voor zorgt dat dingen geleerd worden of hem rustiger maken is het meer dan waard om onze principes compleet overboord te gooien. Gelukkig komen er steeds vaker ook echte blokken of puzzels langs en lezen we veel boekjes. En ach, bij Kasper proberen we het gewoon weer opnieuw… om te ontdekken dat dat ook vast niet gaat uitkomen!